Bylinková pálenka, likér či žaludeční hořká
Bylinková pálenka, likér či žaludeční hořká
Naši dědečkové přímo vynikali v tomto oboru. Po vydatném jídle bylo na tyto výrobky spolehnutí. Příprava je jednoduchá: na 1 l extraktu se používá hrst sušených bylin ve směsi – nejčastěji meduňka, máta, libeček, třezalka, plody trnky, arnika, rozmarýn, tymián, špetka pelyňku, která se zalije 30% pálenkou z hroznů nebo žitnou. Směs se nechá 3 týdny na slunném místě. Poté se scedí a přelije do suchých lahví. Pokud chceme získat bylinkový likér, doplní se extrakt cukrem svařeným s vodou.
https://www.receptyprimanapadu.cz/zdravi/bylinkove-recepty-nasich-dedecku-a-babicek/?fbclid=IwAR1pNEP0_mf61oNObSB0G7g9uwHbG12vace1Zn_AipCe-six4vK8yV1IPzg